Smag fiskernes lækre - og bæredygtigt fangede - fisk

3. september 2019

Rejer, jomfruhummere, mørksej og rødspætter.

Hvad har alle disse danskfangede fisk til fælles? Jo, dem kan du smage på årets Food Festival i Aarhus – og så er de bæredygtigt fanget.

Igen i år har de danske fiskere fra Skagen, Strandby, Hirtshals og Hvide Sande pakket rygsækken med deres lækre fangster og uddeler tusindvis af smagsprøver på fødevaremesse d. 6.-8. september. I år bliver det bl.a. med et slag for de mange grønne fordele, som fisken rummer. Sammenlignet med andre proteinkilder er CO2-belastningen ved at spise vildtfanget dansk fisk meget lav. Størstedelen af dansk fiskeri er MSC-certificeret, hvilket er forbrugerens garanti for at fisken kommer fra et bæredygtigt fiskeri. Og fiskerne selv værner om nogen om havmiljøet.  

- Udover den gode kvalitet og at fisk er sundt, så er der flere fordele ved at spise fisk. Fisk er klimavenligt og bæredygtigt, og det skal de danske forbrugere få øjnene op for, siger Ivan Krarup Jensen fra Danmarks Fiskeriforening, der står som arrangør af erhvervsfiskeriets del af Food Festival.

 

Affald med i land og myter om bundtrawl

Det fortæller fiskerne gerne om på Food Festival, samt deres mange andre initiativer for at passe på vores alles fisk, hav og miljø.

- Naturen er fiskernes arbejdsplads og vores vigtigste ressource. Derfor værner dansk fiskeri om miljøet, påpeger Ivan Krarup.

For eksempel tager fiskerne altid alt det affald, som de fanger, med i land, og du kan se og høre mere herom på Food Festival. Få også indsigt i fiskeri med bundtrawl – et bæredygtigt fiskeri, som der er rigtig mange fejlagtige fordomme om.

 

Isfisk og Tørfisk

Derudover kan man lære mere om fisk og røre ved nogle af de mest almindelige arter i de danske farvande. De er klar på is.

Tørfisk leverer musik til maden lørdag kl. 13 og kl. 15, og der er fiskeauktion lørdag kl. 14, hvor alle har mulighed for at gøre et kup og få lidt med hjem til aftensmaden. Og også Fiskeriskolen kigger forbi, hvis nu nogle af gæsterne skulle føle sig inspireret til et liv på havet.

Traditionen tro ventes det, at Danmarks Fiskeriforenings deltagelse på Food Festival vil trække rigtig mange til ”Havet”, hvor fiskerne holder til på Tangkrogen.

Menuen lyder

  • Fredag: Jomfruhummer og søkogte rejer v. fiskerne fra Strandby og Skagen
  • Lørdag: Stegt mørksej og bløde løg v. fiskerne fra Hirtshals
  • Søndag: Rødspættefilet på rugbrød v. fiskerne fra Hvide Sande