Om fiskeri Mød fiskerne Jomfruhummerfiskerne

Jomfru[-]hummer[-]fiskerne

Brian Kruse Valentin fisker efter jomfruhummer - en af Læsøs helt særlige delikatesser

Hvis man er fisker, bosat på Læsø, er der stor sandsynlighed for, at man fisker efter jomfruhummer. Det er også tilfældet med Brian Valentin Kruse.

- Det er spændende at fiske efter jomfruhummer. For selv om der er mange af dem derude, så ved man aldrig, om de kommer op af deres huller, når man har sine grejer i vandet. Jeg kan bruge mine mange års erfaring, men det er ikke altid, jeg rammer rigtigt, siger Brian Valentin Kruse.

Han har altid fisket efter jomfruhummer. I en del år fiskede han alene, men i sommeren 2018 købte han et større fartøj FN 81 Betina Kruse, og nu er de altid to mand ude.

 

Brians fartøj hedder FN 81 Betina Kruse

Året rundt - også til fuldmåne

Fiskeriet efter jomfruhummer foregår hele året rundt. Og i Kattegat kan man også se fiskere på havet om natten i sommermånederne.

- Hen over sommeren, med de lange dage og korte nætter, foregår fiskeriet efter jomfruhummer om natten. Vi sejler ud om aftenen og får trawlet i vandet inden solnedgang. Herefter bliver det til et par træk, inden vi hiver sidste gang lige omkring solopgang, siger Brian Valentin Kruse.

Normalt er det korte ture, hvor man enten fisker om dagen eller om natten. Men det hænder, at en fangstrejse bliver forlænget.

- Ved fuldmåne kan der også være nathummer, også i vintermånederne. Så nogle gange kan vi godt blive ude og fiske et helt døgn. Det vil sige, at vi sejler ud om morgenen og fisker, og så vælger vi at blive ude om natten for at se, om vi kan fange jomfruhummer om natten også, siger Brian Valentin Kruse.

Jomfruhummeren er et skaldyr. I Danmark er den almindelig i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen.

Delikatesser fra Læsø til Italien

Fangsten bliver landet til Læsø Fiskeindustri, som aftager store mængder jomfruhummer fra de danske fiskere. Det er Nordeuropas største eksportør af jomfruhummer. 

Mange fiskere lander jomfruhummer til Læsø Fiskeindustri, mens andre lander jomfruhummeren til auktionerne i eksempelvis Strandby, Skagen og Gilleleje.

Omkring 90 procent af jomfruhummerne bliver herefter solgt videre til fortrinsvis Frankrig, Spanien og Italien.

Hvad er jomfruhummerfiskeri?

I 2018 blev der af danske fiskere landet 4.966 ton jomfruhummer til en værdi af 270,9 mio. kr.

Jomfruhummer bliver fisket året rundt. Højsæsonen er i august og september.

Fiskeriet efter jomfruhummer foregår både som dagsfiskeri og som natfiskeri.

Det er en god og sund bestand af jomfruhummere, som fiskerne fisker på.

Mød flere fiskere

Kystfiskerne

Jess, Asger og Jon sejler ud og hjem samme dag efter friske kystfisk

Mød fiskerne

 

Hesterejefiskerne

Lasse Sørns er 30 år, har eget fartøj og er en dygtig hesterejefisker

Mød fiskeren