Om fiskeri Mød fiskerne Hesterejefiskerne

Hesterejefiskerne

Lasse Sørns er 30 år, har eget fartøj og er en dygtig hesterejefisker

Én gang hesterejefisker, altid hesterejefisker. Lasse Sørns har aldrig været i tvivl om, at den lille brune reje er den, som han skal fange.

Det har han gjort, siden han var 15 år, ligesom sin far og de mange andre fiskere på Rømø og i Vadehavet, hvor hesterejerne holder til. 

- Jeg kan godt lide Vadehavsfiskeriet. Man skal tænke over tidevandet og læse månen. Hvis ikke man kan det, så fanger man ingen hesterejer, siger Lasse Sørns.

 

Juvredyb er ekspertisen

Når han tager ud at fiske, er han afsted i tre dage. Besætningen består typisk af ham selv som skipper, og så en eller to andre fiskere med omborde.

Sammen med Rømø-fisker Christian Bethin har Lasse Sørns sit eget fiskefartøj; HV 67 Juvredyb. Samme navn som den 17 meter dybe tidevandsrende ud for Rømø, som han ofte fisker nær.

- Jeg er født og opvokset på Rømø, så navnet passede så godt. Juvredyb er lidt min ekspertise, afslører den 30-årige fisker.

Lasse Sørns' fartøj HV 67 Juvredyb

En ny delikatesse

I løbet af de tre dage de er sted på fiskeri, trawler de efter hesterejer. Når lasten er fuld lander de hesterejerne i havnen; Helst i Havneby på Rømø.

Herfra bliver de solgt til udlandet.

- Men faktisk er de I også i nogle supermarkeder i Danmark. Danskerne skulle tage at prøve dem. Det fås ikke bedre, siger Lasse Sørns.

Tekst og billeder har tidligere været bragt i FiskeriTidende.

Hvad er hesterejefiskeri?

I Danmarks Fiskeriforening er der ca. 25-26 fartøjer, der fisker efter hesterejer.

De fisker alle fra Vestkysten fx Rømø, Hvide Sande, Esbjerg og Thyborøn.

Hesterejen fanges med bomtrawl. Bommene har en bredde på maks. 20 meter, og maskerne er 22 mm.

Hesterejen er en lille brun reje, der lever på sandbunden langs den jyske Vestkyst. Her ligger den som regel nedgravet om dagen, men søger op og jager om natten, hvor den spiser alger, tanglopper og børsteorme og andre smådyr.

Fiskeriet efter hesterejer er MSC-certificeret, dvs. at fiskeriet er certificeret som bæredygtigt. Det blev det i december 2017.

I 2017 blev der landet 1.743 tons hesterejer til en værdi af 107 mio. kr.

Mød flere fiskere

Industrifiskerne

Ude på det åbne hav leder Conrad Hviid efter tobis, sperling og brisling

Mød fiskeren

Kystfiskerne

Jess, Asger og Jon sejler ud og hjem samme dag efter friske kystfisk

Mød fiskerne