Høring over udkast til revideret bekendtgørelse om registrering og kontrol af oplysninger om fisk, der landes direkte, og fisk, der importeres

Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (herefter benævnt ”DFPO”) har den 5. september 2024 modtaget ovennævnte høring.

Det fremgår af høringsbrevet, at hovedformålene med revideringen af bekendtgørelsen er at tilpasse kravene til registrering af fisk hjemtaget til eget forbrug samt implementere Gennemførelsesforordning (EU) 1474/2024 om undtagelse fra tolerancemargin for skøn over fangster, der landes usorteret.

Nedenfor fremgår DFPOs bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

DFPOs bemærkninger

Hjemtagning til eget forbrug

Ad udkastet til § 5:

Det er indskrevet i bekendtgørelsesudkastet, at der gælder en række registreringskrav så snart man ”hjemtager mere end tre kg hel fisk til eget forbrug”.

DFPO skal kvittere for, at man foreslår at indføre den bagatelgrænse, som erhvervet tidligere har ønsket.

DFPO finder imidlertid, at en undtagelse for hjemtagelse af op til 3 kg fisk er meget lidt, særligt hvis man er flere ombord. Desuden sker der allerede beskatning af fisk til eget forbrug, hvorfor fiskerne allerede indirekte betaler for at kunne hjemtage fisk. Hvis man tager dette forhold i betragtning, vil kiloprisen blive høj; den lille mængde taget i betragtning.

DFPO anbefaler i stedet, at mængden hæves til 5 kg per mand ombord. Ved mængder over bagatelgrænsen, foreslår vi, at disse indberettes/rapporteres via en særlig kode i landingserklæringen.

Der er, efter DFPOs opfattelse, ikke grund til at gøre det mere kompliceret end dette. Kravet vil fortsat være, at der skal ske vejning på en godkendt vægt, hvilket mange allerede kan gøre ombord. Såfremt det ikke er muligt kan man få det vejet på auktionen og indberettet derefter. Vejning og indberetning efter denne metode, svarer til den indberetning man omtaler i § 6, stk. 4, hvilket indikerer at det teknisk allerede er muligt.

Ad udkastet til § 11:

I overskriften til kapitel 3 fremgår det, at der er tale om fangster til konsum. Det fremgår dog ikke andre steder i teksten.

DFPO skal anbefale, at det indskrives i de relevante bestemmelser, at der er tale om landing til konsum, da man kan blive i tvivl om bestemmelsernes anvendelse. For eksempel, hvis bestemmelserne gælder for bifangster fra andre fisker, skal man eksempelvis være obs på at discard mængder med sild og makrel skal rapporteres.

Undtagelse fra tolerancemargin for skøn over fangster, der landes usorteret til oplistede havne

Ad udkastet til § 21, stk. 2:

I overensstemmelse med gennemførselsforordning nr. 2024/1474, gælder der en række betingelser for at en havn kan blive en ”oplistet havn”, der kan undtages for tolerancemarginen. Herunder gælder der i forordningen visse muligheder for Fiskeristyrelsens kontrol af de oplistede havne, herunder skal der enten være tale om Fiskeristyrelsens kontrol af hver losning,  anvendelse af en akkrediteret vejer og måler, der udfører kontrol ved hver losning, eller anvendelse af  en anden fysisk eller juridisk person, der kan udføre kontrol ved hver losning. Af udkastet til § 21, stk. 2, kan man læse, at ” en operatør, der modtager usorteret landing fra fiskefartøjer” skal ”benytte sig af akkrediterede vejere og målere i henhold til ISO 17020 type A til at udtage stikprøver, sortere stikprøver og veje stikprøver samt veje den totale landing”.

DFPO skal i dette høringssvar udtrykke en vis undren over, at Fiskeristyrelsen ikke har gjort brug af muligheden for, at man, foruden vejer og måler, kan anvende andre godkendte fysiske og juridiske personer til kontrol af de udsorterede landinger. Det er i DFPOs klare vurdering, at prøvetagning bør kunne finde sted af godkendte personer rundt om i landet, og Fiskeristyrelsen har rigt med muligheder for at stille en række krav til disse personer, førend de bliver godkendt til at udføre opgaven.

DFPO deltog i møde med Fiskeristyrelsen den 29. august 2024, hvor det blev tydeligt, at f.eks. Nexø har udfordringer med at finde en løsning i forhold til at blive en ”oplistet havn”, grundet det simple forhold, at der ikke findes en vejer og måler på Bornholm, der er godkendt til vejning af fisk. De har talt med dem, der er på markedet i Jylland, og har konstateret, at der ikke eksisterer en oplagt løsning. Problemstillingen er, at der ikke er landinger hele året, men kun ca. 7-8 måneder af året, og at prisen for at få en vejer og måler til øen i en periode gør løsningen dyr. Det anslås, at afregningen falder med 25 øre pr. kg, hvilket er en stor procentdel af kg-prisen. DFPO skal i den forbindelse anbefale, at der bør ses på den alternative model. Da der allerede findes vejer og måler på øen, der arbejder med korn, anser DFPO det for muligt at se på om disse ligeledes kan udføre opgaven med vejning af fisk.

Derudover er DFPO i tvivl om, hvilke krav, der skal overholdes hvis en oplistet havn/opkøber modtager fisk fra fartøj, der ikke er oplistet, eller fra et tredjeland. Ved f.eks. landinger af industrifisk, gælder kravene kun EU-fartøjer på listen. Undtagelsesreglen kan ikke benyttes af et fartøj, der ikke er på listen, men det er utydeligt i bekendtgørelsesudkastet mv., hvorvidt havnene/opkøberne skal lade CCTV-systemerne overvåge landingerne, og om der skal tilskrives disse fartøjer den samme udgift til  vejer og måler.

DFPO skal på det klareste anbefale, at det i den endelige bekendtgørelse beskrives, hvordan de oplistede havne/opkøberne skal forholde sig til landinger fra fartøjer, der ikke er oplistede mv.

I forlængelse af ovenstående er DFPO reelt bekymrede for,  hvordan listen over havne og fartøjer kan sikres opdateret. Særligt for fartøjerne er der stor risiko for at der vil ske ændringer på listen i løbet af året, og dette tages der ikke hensyn til i EU reglerne, der tilsiger, at der årligt skal sendes en liste. Endvidere er det DFPOs anbefaling, at listen over havne skal være i et bilag til gennemførelsesbestemmelserne, da de ellers, efter DFPOs opfattelse, låses for et år ad gangen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt før alle havne er med.

Fiskeristyrelsens videregivelse af oplysninger til producentorganisationer

Ad den i udkastet udgåede § 11:

Af den nugældende bekendtgørelses § 11 fremgår, at ”Oplysninger, som efter §§ 3-10 skal sendes til Fiskeristyrelsen, kan af Fiskeristyrelsen videregives til producentorganisationen, såfremt oplysningerne vedrører et medlem, og såfremt det fremgår af betingelserne for medlemskabet af producentorganisationen, at oplysningen kan videregives, og at medlemmet ved sin optagelse skriftligt har accepteret dette.

I høringsbrevet til denne høring skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at ” Endelig er den tidligere bestemmelse om Fiskeristyrelsens videregivelse af oplysninger til

producentorganisationer slettet, da det er vurderet, at denne service ydet af Fiskeristyrelsen fremover vil kunne bero på et aftaleretligt grundlag.”

DFPO har deltaget i møde med Fiskeristyrelsen om, hvad denne ændring vil have af praktiske konsekvenser for DFPO. DFPO henter den pågældende rapport 3-4 gange om ugen fra Fiskeriportalen, hvor DFPO logger ind med MitID. DFPO anvender oplysningerne til at lave månedsfakturaer, men også til løbende at ajourføre oplysninger, herunder sende fejlrettelser – både hos Fiskeristyrelsen, opkøbere m.fl. For nuværende indeholder filen små 2-3000 linjer, som skal føres ind i systemet, netop fordi den hentes flere gange om ugen. Når vi i DFPO finder fejl i filen, eksempelvis i PO-numre mv., orienterer DFPO Fiskeristyrelsen og opkøberne så Fiskeristyrelsen og opkøberne kan ligeledes kan korrigere oplysninger. Hvis Opkøberne ikke hurtigt får besked om rettelser, vil de blive ved at indberette med fejl og dermed flere poster hos Fiskeristyrelsen der skal rettes.

På nuværende tidspunkt betyder det i, at der måske er tale om 5 rettelser. Den nuværende praksis er derved medvirkende til at sikre datakvaliteten i Fiskeristyrelsens data, hvilket går tabt eller forsinkes markant ved praksisændring.

DFPO har fået oplyst, at vi fremadrettet skal lave en anmodning om aktindsigt hver gang den pågældende rapport skal indhentes. Dette vil, efter DFPOs opfattelse, betyde forsinkelser i datastrømmen. DFPO frygter, at ændringen vil betyde, at DFPO kun kan modtage filen én gang om ugen, hvor den vil indeholde 10.000+ linjer, som skal indføres i systemet og kontrolleres og potentielt mange flere  fejl, der skal rettes hos Fiskeristyrelsen og opkøberne.

Det lyder til at man vil indføre en form for standardiserede aktindsigter, da DFPO altid vil skulle sende samme anmodning gang efter gang, som Fiskeristyrelsen vil imødekomme på samme vis gang efter gang. Det giver ikke mening, at fjerne den hjemmel, som hidtil har gjort det muligt for DFPO at logge ind ved MitID, og hente de relevante oplysninger direkte fra systemet – for i stedet at indføre en mere driftstung løsning, hvor DFPO vil få de samme oplysninger bare i langsommere tempo, og hvor flere mennesker skal belemres med opgaven.

DFPOs skal på det klareste anbefale, at § 11 ikke udgår, og at man fastholder muligheden for at indhente de relevante oplysninger, uden at der skal være tale om aktindsigtsanmodninger.

DFPO høringssvar kontrolbekendtgørelsen

Download PDF