Høring over udkast til revideret bekendtgørelse om frivillig elektronisk monitorering af visse fartøjer i Kattegat

Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (herefter benævnt ”DFPO”) har den 20. november 2024 modtaget ovennævnte høring.

Indledningsvis skal DFPO bemærke, at en uges høringsfrist til at komme med bemærkninger til en bekendtgørelse af så stor betydning for vores medlemmer ikke er tilfredsstillende. Det er grundlæggende vigtigt, at høringsprocessen ikke er ligegyldig.

DFPO gør en stor indsats for at gøre kameraprojektet til en succes, hvis det skal blive det er det væsentligt:

  • At det af bekendtgørelsen fremgår, at der som minimum sker videreførelse de fordele, der i dag gælder for kamerafartøjerne.
  • At det nuværende projekt videreføres indtil ikrafttrædelse af denne bekendtgørelse, samt at de fartøjer, der i dag er med i ordningen, fortsætter i den frivillige ordning, medmindre de aktivt framelder.
  • At den nuværende praksis vedr. anmodning og accept af dataoverførsler videreføres, samt at det tydeligt fremgår, at det er fartøjsføreren, der skal give accept ved systemkontrol.
  • At anvendelse af data til forskning og statistik kun kan ske med fartøjsejerens accept.

Nedenfor fremgår DFPOs konkrete bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

DFPOs bemærkninger

Ad udkast til § 2, stk. 1.

Det fremgår, at de omfattede fartøjsejere kan søge om tilladelse til at anvende elektronisk monitoreringssystem samt at anvendelse af systemet fastsættes til at gælde for en nærmere angiven periode på minimum 12 måneder.

DFPO undrer sig over, at man i princippet skal tilmelde sig for en uspecificeret periode på mindst 12 måneder, uden at der er angivet en tilmeldingsfrist.

Ad udkastet til § 2, stk. 2-4

Af disse stykker fremgår de nærmere betingelser for montering af udstyret, herunder hvilke krav Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan stille i den forbindelse.

DFPO anbefaler at disse stykker slettes fra bekendtgørelsen. Der er tale om en frivillig ordning, og derfor bør det efter være op til en gensidig aftale, hvordan og hvorledes udstyret skal monteres.

Ad udkastet til § 4

I den nugældende bekendtgørelses § 4, stk. 2 fremgår en mulighed for at [Landbrugs- og Fiskeristyrelsen] kan tillade, at man kan fortsætte fiskeriet ved mindre fejl.

Denne regel anbefaler DFPO bliver genindskrevet i bekendtgørelsesudkastet.

Ad udkastet til § 4, stk. 2

Det fremgår heraf, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen efter forudgående varsel af fartøjsføreren kan foretage kontrol af det af det elektroniske monitoreringssystem.

DFPO skal anbefale, at ordlyden omformuleres i overensstemmelse med eksisterende praksis, hvorefter Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal anmode om udlevering af data, og fartøjsfører skal acceptere anmodningen. Derudover skal DFPO anbefale, at denne anmodningsregel udtrykkeligt skal gælde alle dataforespørgsler fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen – ikke kun til foretagelse af kontrol af systemet.

Ad udkastet til § 5

Det fremgår af udkastet til § 5, stk. 1, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan fastsætte vilkår for eller give dispensation til en fartøjsejer, der indtræder i ordningen.

Det er DFPOs anbefaling, at bekendtgørelsen udformes således, at de nuværende vilkår kan gennemføres. Derfor må det meget gerne fremgå af bekendtgørelsen, at der er tale om de samme vilkår som tidligere. Særlig henset til, at man tilmelder sig ordningen for mindst 12 måneder.

Ad udkastet til § 6

Udkastet til § 6 synes at være en videreførsel af den tidligere § 5 – dog med den forskel, at stykke 1, der deklarerer, at ”Al data fra det elektroniske monitoreringssystem er ejet af fartøjsejeren, der er dataansvarlig.”

DFPO undrer sig over, at dette er udgået af den foreslåede bekendtgørelsestekst, og om det skyldes, at fartøjsejerne ikke længere skal eje data og være dataansvarlig?

Ad udkastet til § 6, stk. 2-3

Det fremgår heraf, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen ”har adgang til data, herunder sensordata og kameraoptagelser med henblik på efterfølgende gennemsyn i det omfang det er nødvendigt” i forhold til opfyldelsen af statistik og kontrol- og håndhævelsesformål, såvel som videregivelse til forskningsmæssige formål. Det fremgår tillige, at ”Fartøjsejeren og fartøjsføreren er forpligtet til at sikre, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har adgang til data fra den elektroniske monitorering.”

Derudover fremgår det af udkastet til § 6, stk. 3, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan ”videregive udleveret data til forskningsmæssige formål og trække data med henblik på videregivelse til forskningsmæssige formål.”

Denne formulering er efter DFPOs vurdering alt for bred. For det første henstilles til at formuleringen om at ”trække data” bliver revideret således, at der henvises til anmodningsreglen i § 4, stk. 2. Det skal simpelthen indskrives, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen skal anmode om at få udleveret data, også selv om det er til forskningsmæssige formål.

I den forbindelse skal det bemærkes, at fartøjerne forventes at indgå en særskilt aftale med DTU Aqua om udveksling af data. Således skal DFPO henstille til at udlevering til forskningsmæssige formål helt udskrives af bekendtgørelsesteksten. Alternativt at det beskrives, at udlevering til forskningsbrug er frivilligt for fartøjsejeren, eller at der indskrives en anden sikkerhed for, hvem der konkret kan modtage data fra det elektroniske monitoreringssystem i forskningsmæssig henseende.

Ad udkastet til § 7

Det fremgår at bekendtgørelsen træder i kraft den 1. december 2024.

DFPO anbefaler, at bekendtgørelsen træder i kraft på et passende tidspunkt i løbet af de kommende uger, således at bekendtgørelsen gøres færdig på et solidt grundlag.

DFPO høringssvar kamerabekendtgørelsen

Download PDF