Høring over udkast til forslag til lov om ændring af emissionsafgiftsloven, lov om naturgas og bygas m.v., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v., lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter og forskellige andre
Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (herefter benævnt ”DFPO”) har den 13. september 2024 modtaget ovennævnte høring.
Lovforslaget indebærer justeringer af lovene, der gennemfører dele af Aftale om grøn skattereform for industri mv. af 24. juni 2022.
DFPO skal indledningsvis henvise til DFPOs bemærkninger af 8. marts 2024, som blev indsendt i forbindelse med Skatteministeriets tidligere høring af udkast til lov om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter mv.
Vi finder fortsat at disse indsigelser er relevante og gældende:
Opsummering af bemærkninger af 8. marts:
- Energibeskatningsdirektivet CO2-afgiftsbeskatning af inden- og udenrigsfiskeriaktiviteter anses for at være i strid med energibeskatningsdirektivets hensigt (sikre lige konkurrence) og direktivets ufravigelige krav om afgiftsfritagelse for international transport og transport mellem EU-lande.
- Konkurrenceforvridning/udskubning af fiskerierhvervet til udlandet – CO2-lækage Beskatning af alt brændstofforbrug på fiskefartøjer der tanker i Danmark, medfører konkurrenceforvridning til udlandet og mellem små/store aktører i branchen, udskubning af fiskeri- og afledt erhverv til udlandet og der sker derved CO2-lækage.
- CO2-afgiftsbeskatning vil medføre øget brændstofforbrug i fiskeriet Omstillingsteknologi ikke til rådighed for fiskerierhvervet pt., den foreslået øget beskatning vil derfor medføre en ændret adfærd, der medfører øget brændstofforbrug i branchen. Fiskefartøjer vil tilpasse deres sejlrutiner med henblik på at opnå tankning i udlandet.
- Ingen satsimplementering – i modstrid med politisk aftale Afgiftsbeskatning med 2030-sats fra 1. januar 2025 er ikke en del af den politiske aftale fra 24. juni 2022
Det skal understreges, at siden vort høringssvar den 8. marts har det desværre med stigende styrke vist sig at relevante brændstofalternativer for fiskerifartøjer ikke uden videre vil være tilgængelige i nær fremtid. Senest har Klimaminister Lars Aagard i forbindelse med udskydelse af bygning af brintrør konstateret at det kan være nødvendigt at tage virkeligheden til efterretning”[1]
DFPO skal derfor benytte lejligheden til at gentage vore anbefalinger om CO2-afgiftsbeskatning af brændstofforbrug på fiskerifartøjer udskydes til den nødvendige teknologi for grøn omstilling er til rådighed.
Og under hensyn til aftalen under den grønne trepart – hvor det er beslutte at indfasning af CO2 afgift for landbrug først skal påbegyndes i 2030 vil vi her benytte lejligheden til at opfordre til at indfasning for Fiskerisektoren tilsvarende påbegyndes i 2030. Fiskeri er et fødevareproducerende erhverv på linje med landbrug, og med den eksisterende usikkerhed om mulige teknologier til at reducere brændstofforbruget på eksisterende fiskefartøjer vil det være oplagt også at udsætte indfasningen af CO2 afgiften for fiskerisektoren til 2030.
Hvis ikke udfasning kan udsættes til 2030 – så vil vi opfordre til man venter med at påbegynde indfasningen til 2026, så der kan tages de nødvendige beslutninger om anvendelse af de 350 mio. dkk (nu 380 mio. dkk) der er afsat i aftalen om grøn omstilling til at kompensere fiskerisektoren inden indfasning af CO2-afgiften påbegyndes.
DFPOs klare anbefaling er således, at CO2-afgiftsbeskatning af brændstofforbrug på fiskerifartøjer udskydes til den nødvendige teknologi for grøn omstilling er til rådighed.
Nedenfor fremgår DFPOs bemærkninger til denne supplerende høring.
DFPOs bemærkninger
Forslag til ændring af mineralafgiftslovens § 9, stk. 6: indsættes efter nr. 1 som nyt nummer:
”2) varer, der anvendes til erhvervsmæssig sejlads med fartøjer nævnt i stk. 1, nr. 3, når varerne ikke er leveret uden afgift efter stk. 1, nr. 3,”.
Skatteministeriet beskriver i bemærkningerne til lovforslaget, afsnit 2.4. ”Godtgørelse for motorbrændstof til fiskerifartøjer, der ellers ville have været berettiget til afgiftsfritagelse”, at der er tale om en præcisering, således at fiskerifartøjer med en bruttotonnage på 5 t og derover fremover vil kunne godtgøres, når brændstoffet ikke er leveret afgiftsfrit. Der er således tale om indførsel af en hjemmel til at fiskerifartøjer kan anmode om godtgørelse, da der hidtil udelukkende har været hjemmel til fritagelse for afgift.
DFPO har ingen bemærkninger til denne ændring.
Forslag til ændring af CO2-afgiftsloven: Efter 9 d indsættes:
”§ 9 e. Momsregistrerede virksomheder kan for perioden 2025-2029 få tilbagebetalt afgiften efter denne lov af afgiftspligtige varer og varme, når anvendelsen af varerne og varmen er tilbagebetalingsberettiget efter reglerne i § 11, stk. 1-4 og stk. 5, nr. 1-8, i lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v., jf. dog den nævnte lovs § 11, stk. 13, § 8, stk. 1-3 og stk. 4, nr. 1-8, i lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., jf. dog den nævnte lovs § 8, stk. 13, eller § 10, stk. 1-4 og stk. 5, nr. 1-8, i lov om afgift af naturgas og bygas m.v., jf. dog den nævnte lovs § 10, stk. 13.
Stk. 2. Virksomheder med bevilling, jf. 2. pkt., kan for perioden 2025-2029 få tilbagebetalt afgiften efter denne lov af afgiftspligtige varer, der ikke er omfattet af § 9 a, stk. 2, når varerne anvendes til brug for indenrigserhvervs-flyvninger, indenrigsfærgefart og erhvervsmæssigt fiskeri. Virksomheder, der anvender afgiftspligtige varer til formål nævnt i 1. pkt., kan anmode told- og skatteforvaltningen om bevilling til afgiftsgodtgørelse efter § 8.
Stk. 3. Tilbagebetalingen efter stk. 1 og 2 reduceres med afgiften efter eventuel tilbagebetaling efter § 9 f ganget med 350/750 i 2025, 430/750 i 2026, 510/750 i 2027, 590/750 i 2028 og 670/750 i 2029”.
CO2-afgiftslovens § 9 e, stk. 2, indebærer, at CO2-afgiften indfases for motorbrændstof anvendt til blandt andet erhvervsmæssigt fiskeri. Indfasningen indebærer i udgangspunktet en godtgørelse i virksomhedens momsangivelse, og såfremt man ikke er momspligtig, foreslås det at indføre en mulighed for at anmode Skatteforvaltningen om bevilling til godtgørelse.
DFPO har ingen bemærkninger til denne ændring.
[1] Udtalt til Ritzau, gengivet bl.a. på dr.dk i artikel ”Dansk brintrør til Tyskland forsinkes i flere år” Link: https://www.dr.dk/nyheder/indland/dansk-brintroer-til-tyskland-forsinkes-i-flere-aar
DFPO høringssvar love vedr. Aftale om grøn skattereform
Download PDF