Høring over udkast til bekendtgørelse om erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri af hummere

Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (herefter benævnt ”DFPO”) har den 27. november 2024 modtaget ovennævnte høring.

Indledningsvis skal DFPO takke for modtagelse af udkast til ny bekendtgørelse for hummerfiskeri. Imidlertid må DFPO konstatere, at processen har været svær at forstå, særlig da forvaltningsplanen for hummer, der blev udarbejdet med henblik på at være grundlag for bekendtgørelsen, indeholder andre detaljer omkring regulering hvilket gør processen ugennemsigtig. Selve hovedformålet med høringen burde være beskrevet i detaljer i høringsbrevet til høringen, hvilket ikke er tilfældet.

Nedenfor fremgår DFPO’s konkrete bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet.

DFPO’s bemærkninger

Ad udkastet til § 4: Der indføres specifikke krav til redskaber ved fiskeri af hummere. Ved fiskeri med tejner, ruser og multitejner skal disse udstyres med udslipshuller. Den påkrævede størrelse af udslipshullet differentieres pba. af farvandsområdet, der fiskes i. Multitejner skal herudover opfylde specifikke redskabskrav.

Det er DFPO’s vurdering, at indførelsen af de såkaldte udslipshuller, hvor hummer under minimumsmålet frit kan forlade redskabet, overordnet er positiv og hilses velkommen af erhvervet.

Dog er det uklart af bekendtgørelsen hvilken størrelse udslipshuller, der skal anvendes i Skagerrak og Kattegat, hvor mindstemålet for samlet længde er 22 cm, og mindstemålet for rygskjoldlængde er 7,8 cm. I forvaltningsplanen, der blev udsendt tidligere på året, fremgik en harmonisering af mindstemål mellem farvandene Skagerrak, Kattegat og område 22, som indførelse af udslipshuller var fuldstændig afhængig af, da det er afgørende at mindstemål for de forskellige områder passer sammen med diameteren for udslipshullerne.

Det er DFPO’s anbefaling, at bekendtgørelsen tilrettes, så det fremgår tydelig og klart for alle farvande, hvilken størrelse udslipshul, redskabet skal udstyres med.

Derudover er det DFPO’s anbefaling, at der som bilag til bekendtgørelsen indsættes tegninger af, hvordan udslipshullerne skal monteres i overensstemmelse med § 4, stk. 3-5, så fiskerne hjælpes mest muligt til at efterleve regelsættet.

I forhold til § 4, stk. 3, anbefaler DFPO således at der indsættes tegning af standard tejne med angivelse af, hvor udslipshuller skal monteres.

Endvidere I forhold til § 4, stk. 4, anbefaler DFPO tilsvarende, at der indsættes en tegning af en standard ruse, samt hvor udslipshuller skal monteres.

DFPO skal i den forbindelse bemærke, at det er uklart om det vindue, der skal forhindre rusen i at tilbageholde ål, kan undværes efter indførsel af udslipshul. DFPO skal anbefale, at det beskrives, at dette vindue kan undværes, hvis der er monteret udslipshul i en ruse.

Ydermere i forhold til § 4, stk. 5, anbefaler DFPO endeligt, at der indsættes en tegning af multitejne med henholdsvis et og to opsamlingskamre i hver ende, samt hvor udslipshuller skal monteres, så fiskerne hjælpes mest muligt til at efterleve regelsættet.

Ad udkastet til § 6: Der indføres nationalt tilladelseskrav for erhvervsmæssigt fiskeri af hummere

Det er for DFPO uklart, hvad paragraffen reelt betyder. Det fremgår af udkastet til § 6, at ”Erhvervsmæssigt fiskeri af hummere må kun finde sted for fiskere i besiddelse af tilladelse til at udføre hummerfiskeri. Tilladelsen er personlig og kan ikke overdrages.

Hvad med de fiskere der har ansatte fiskere på hyrekontrakter til at sejle med fartøjet i perioder hvor de selv passer andet fiskeri eller er forhindret af andre grunde?

Det er DFPO’s anbefaling at tilladelseskrav forbeholdes Limfjorden.

Det er DFPO’s anbefaling at ansatte fiskere på hyre kontrakter kan passe fiskeriet.

Ad udkastet til § 7: Der indføres et krav om, at udstedelse af tilladelse til hummerfisker i Limfjorden er betinget af, at den pågældende fisker skal have en bruttoomsætning fra fiskeri af hummere på minimum 50.000 kr. i et årene 2021 til 2023. Folkepensionister og unge fiskere under 30 år undtages fra bruttoomsætningskravet.

Umiddelbart virker forslaget ikke gennemtænkt i og med at fiskere med et lille fiskeri og lille omsætning stoppes for at tilgodese fiskere med mange redskaber og større omsætning. Er det virkelig hensigten at forbyde Limfjordsfiskere i at fiske i Limfjorden?

Forslaget forhindrer også fiskere i ét fiskeri i at skifte til et andet, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i et lille lukket system som Limfjorden. Hvis ønsket er at reducere brugen af redskaber generelt i Limfjorden, kunne dette gøres ved at indføre et max for antal redskaber den enkelte fisker eller fartøj må anvende. DFPO må anbefale, at man anvender 2022 til og med 2024 som referenceår til vurdering af om der er grundlag for opnåelse af tilladelse til fiskeri efter hummer. DFPO er vidende om, at der en del fiskere, der har påbegyndt hummerfiskeri i Limfjorden i 2023/2024, og som derfor ikke har haft mulighed for at generere en indtjening i perioden 2021-2023.

DFPO antager, at grunden til at 2024 ikke er medtaget som referenceår, må være fordi arbejdet med bekendtgørelsen blev startet allerede i 2023. Det er ikke rimeligt, at erhvervsfiskere, der har påbegyndt et nyt fiskeri i god tro, og har investeret i fartøjer og grej, mister deres mulighed for at deltage i det pågældende fiskeri med tilbagevirkende kraft.

Det har desuden været DFPO’s opfattelse at, at begrænsningen af hummerfiskeriet i Limfjorden, skulle gøres tidsbegrænset til at gælde frem til 31. december 2026. Dette fremgår ikke af bekendtgørelsen, hvilket DFPO antager må være en fejl. Det er efter DFPO’s vurdering afgørende, at begrænsningen til at deltage i fiskeriet automatisk fjernes efter to år, da det ellers på sigt kan betyde lukning af hummerfiskeriet.

DFPO anbefaler, at der indsættes en tidsbegrænsning i bekendtgørelse, således, at den udløber 31. december 2026.

DFPO kan ikke heller anbefale kravet om bruttoomsætning fra fiskeri efter hummer på minimum 50.000 kr., da formålet med begrænsning af fiskeriet ikke har til hensigt at ramme de hummerfiskere, der er forskellige årsager, har en lav omsætning.

I stedet anbefales, at fiskere der har haft landinger af hummer i 2023 eller 2024 fortsat vil kunne deltage i hummerfiskeriet.

Ad udkastet til § 8: Bestemmelsen fastsætter rammerne for tilladelse til fiskeri efter hummere. Herunder ansøgningsprocedure, og at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan fastsætte vilkår for tilladelsen.

Det fremgår af udkastet til § 8, stk. 2, at ”Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan fastsætte særlige vilkår for udnyttelse af tilladelsen, hvor det kan fremgå, hvilke mængder en person eller et selskab højst må fiske, medbringe og lande, herunder den mængde det højst er tilladt at fiske, medbringe og lande pr. dag og pr. uge for hvert fartøj, krav om føring af logbog uanset fartøjslængde, samt den udstedte tilladelses gyldighedsperiode.

Ordlyden som ovenfor citeret er efter DFPO’s opfattelse tvetydig, og kan læses således, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen kan fastsætte individuelle vilkår overfor bestemte personer, selskaber eller fartøjer. DFPO skal i den forbindelse anbefale, at det gøres tydeligt, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen selvfølgelig ikke kan forskelsbehandle, og fastsætte særlige vilkår for én fisker med tilladelse, som ikke er enslydende med dem, der er gældende for de øvrige fiskere med tilladelse.

Ad udkastet til § 11: Der indføres redskabsbegrænsninger i hummerens fredningsperiode i Limfjorden.

DFPO er vidende om, at der findes tilsvarende regler i norsk og svensk lovgivning, hvor man i stedet anvender 80 mm udslipshul uden for sæsonen. Mange af de tejner, der anvendes i Danmark er købt i Sverige og Norge og har allerede udslipshuller på 60 mm og 80 mm.

Derfor skal DFPO anbefale, at der anvendes samme tilgang i det danske regelsæt som i Norge og Sverige, hvorved det foreslåede krav om udslipshuller på 100 mm eller derover i fredningsperioden ændres til 80 mm eller derover.

Ad udkastet til § 12: Der indføres et periodisk nedgarnsforbud, der gælder for hele Limfjorden med undtagelse af Nissum Bredning.

DFPO er uforstående overfor, hvordan en bekendtgørelse, der regulerer hummerfiskeri, kan lægge op til at regulere alt fiskeri med garn i stort set hele Limfjorden fra 1. april til 30. november. Det er et forbud, der vil påvirke både rekreativt fiskeri og erhvervsfiskeri rigtig meget.

I perioden, der lægges op til i Limfjorden, findes der i dag et rekreativt fiskeri og et erhvervsfiskeri efter skrubber, sild, makrel, havørred osv. der vil blive lukket med den foreslåede regel. Fra Hvalpsund og ind i fjorden har der aldrig været hummer, så en regulering i det område vil ikke give mening.

Det er DFPO’s klare opfattelse, at reguleringen bør målrettes garn, der anvendes til fiskeri af hummer, således at fiskeri med garn efter andre arter ikke er omfattet. Dette kunne reguleres ved at tilmelding til hummerfiskeri resulterede i at fiskeren ikke måtte fiske med garn.

DFPO anbefaler, at der ikke indføres et periodisk nedgarnsforbud, der gælder for hele Limfjorden med undtagelse af Nissum Bredning, men at der fokuseres på de garn der fisker målrettet efter hummer.

Ad udkastet til § 14: Bekendtgørelsen træder i kraft 1. februar 2025.

Det vil være umuligt for alle fiskere at nå at få monteret udslipshuller i deres redskaber inden

  1. februar 2025. Udslipshullerne er ikke blevet produceret endnu og forskellige typer af udslipshuller i forskellige redskaber skal først udvikles og produceres. F.eks. eksisterer en rustfri stålring på 62 mm til montering i ruser ikke endnu og skal først bestilles og produceres. Udslipshuller i 54 mm eksisterer heller ikke og skal også først bestilles og produceres. DFPO anbefaler derfor at krav om udslips huller flyttes til 1. juli 2025, før fredningsperioden, ellers har fiskerne ikke mulighed for at leve op til den konkrete regulering, da redskaberne ikke er på markedet.

Afslutningsvis skal DFPO understrege, at det er afgørende for hummerfiskeriet i Danmark, at der virkelig bliver lyttet til de kommentarer og forslag, erhvervet har fremsat ovenfor, da det foreliggende udkast til bekendtgørelsen med stor sandsynlighed vil resultere i at hummerfiskeriet specielt i Limfjorden ødelægges, da adgangen til fiskeriet begrænses kraftigt for de i dag aktive danske fiskere.

DFPO høringssvar hummerbekendtgørelsen

Download PDF